Gitaarles

De gitaarlessen worden verzorgd door onze docent Jacco Dijs.

Hoe wordt er les gegeven?
Er wordt gewerkt vanuit een algemene basis waarbij de nadruk eerst ligt op het spelen van melodie, ritme, akkoorden en een goede techniek. Afhankelijk van leeftijd en niveau worden de lessen zoveel mogelijk op de individuele leerling afgestemd. Daarbij kan een bestaande methode gebruikt worden, aangevuld met losse liedjes en speelstukken. Meestal beginnen leerlingen met akoestische gitaar en kan er later worden overgestapt naar elektrische gitaar, maar dat is niet per se noodzakelijk. De muziekstijlen die in de lessen aan bod komen lopen uiteen van blues, folk, pop, reggae, (hard)rock tot jazz. Blues neemt hierin een centrale plaats in omdat vanuit blues bijna alle moderne stijlen zijn voortgekomen, omdat de gitaar daar een belangrijke plaats inneemt en omdat het een toegankelijke stijl is van waaruit je naar andere stijlen kan doorgroeien. Maar er wordt soms ook een uitstapje gemaakt naar klassiek.
Naast individuele lessen is het ook mogelijk om groepslessen in duo’s te volgen. In alle lessen wordt naast de persoonlijke ontwikkeling ook gewerkt aan het samen musiceren.

Welke leermiddelen worden gebruikt?
Voor jonge leerlingen wordt het boek Gitaarstarter deel 1 van Cees Hartog gebruikt. Daarmee leer je het notenschrift kennen. Dit wordt aangevuld met losse speelstukken die niet in het boek staan, soms op basis van vragen van leerlingen of het aanbod van populaire songs van de tijd van de Beatles tot nu.

Is notenlezen verplicht?
Het leren van het notenschrift wordt wel standaard aangeboden maar is zeker geen verplichting. Als blijkt dat het notenschrift een belemmering vormt voor het spelplezier en de leerontwikkeling dan kan er van afgeweken worden. Veel gitaarmuziek wordt ook genoteerd met behulp van tabulatuur, zeker op internet. Naast het “spelen van blad”, dus van noten en/of tabs is de ontwikkeling van het muzikale gehoor ook belangrijk bij de muzikale ontwikkeling. Dit gebeurt door het auditief (op gehoor) aanleren van muziek.

Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
De lessen worden aangeboden vanaf beginnersniveau tot en met (zeer) gevorderden en zijn geschikt voor kinderen, tieners en volwassenen. Ook is er een mogelijkheid om een traject te volgen ter voorbereiding van de vakopleiding aan het Conservatorium.

Op welke dagen wordt er lesgegeven?
Lessen worden op dinsdag gegeven door Jacco Dijs

Hoe kan ik kennismaken?
Er kan een afspraak gemaakt worden voor een gratis proefles. Je kunt je hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier of via de docent:

Jacco Dijs (06-24722107),  jaccodijs@gmail.com