Dwarsfluitles

De lessen worden verzorgd door onze docent Sari Straatsma.

Hoe wordt er les gegeven?
De lessen worden ‘op maat’ gegeven. Alle leerlingen leren anders en de manier van les geven wordt aangepast aan de leerlingen. Ook de leeftijd van de leerlingen bepaalt de manier van lesgeven; de zeer jonge kinderen leren spelenderwijs. Een goede basistechniek en houding zijn belangrijk bij het spelen op dwarsfluit. Daar heb je nog jaren plezier van. Maar er wordt ook veel gewerkt met muziek en muzikaliteit. Er is zo veel meer dan alleen de juiste noten spelen. Muziek is de spiegel van het leven. Leerlingen worden uitgedaagd ook hun eigen fantasie te gebruiken.

Welke leermiddelen worden er gebruikt?
Tijdens de lessen maken we gebruik van verschillende leermiddelen. Op de eerste plaats staat natuurlijk de bladmuziek. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘methodes’ om de techniek te leren en voordrachtstukken die de muzikaliteit stimuleren. Tegenwoordig is er ook veel bladmuziek waar een cd bij zit, waarop de basisinstrumenten de melodie spelen. Binnen de kortste keren lijkt het alsof je met een heel orkest aan het spelen bent. Ook thuis kun je dit orkest aanzetten. Voor leerlingen die liever zonder cd spelen kiezen we methodes en muziek zonder cd. Tijdens de les wordt er begeleid op de piano, of spelen we een tweestemmig stuk voor twee dwarsfluiten. Je leert ook improviseren en naspelen. Theorielessen worden apart gegeven om een goede basiskennis van de muziekleer te krijgen, maar ook tijdens de fluitles leer je theorie.

Is notenlezen verplicht?
Notenlezen leer je in de les. Notenschrift is de taal waarmee muzikanten communiceren. Deze taal leer je gaandeweg tijdens de lessen. Dit heb je nodig om bladmuziek te kunnen lezen.

Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
Dwarsfluitles wordt bij Muziekschool Zeewolde op alle niveaus gegeven, van beginners tot conservatoriumkandidaten. Ieder niveau heeft zijn eigen leuke kanten. Sari werkt graag met beginners, omdat de mogelijkheden van de fluit en de wereld van de muziek echte ontdekkingen kunnen zijn. Voor gevorderde leerlingen staat het vertalen van de emotie in de muziek centraal. Techniek blijft altijd een kernpunt.

Wordt er met vaste methodes gewerkt?
Ja en nee. Beginnende leerlingen krijgen de keus uit verschillende fluitmethodes om de techniek te verbeteren.De leerlingen moeten hun methode leuk vinden; dat motiveert om te oefenen. Er zijn hele leuke methodes met cd, die afwisselend en speels zijn. Daarnaast spelen leerlingen liedjes in de stijl die hun het meest aanspreekt van pop tot klassiek. De leerlingen hoeven niks tegen hun zin te spelen; er is muziek genoeg om de motiverende stijl te kunnen vinden. Er kunnen verschillende boeken naast elkaar worden gebruikt.

Op welke dagen wordt er lesgegeven?
Lessen worden op maandag gegeven.

Hoe kan ik kennismaken?
Je bent van harte welkom om te komen kijken en luisteren tijdens een van de lessen. Een gratis proefles kan je nog meer duidelijkheid geven of de dwarsfluit of traverso ook iets voor jou is.

Hoe kom ik aan een dwarsfluit?
Je kunt een dwarsfluit kopen of huren bij een muziekwinkel. De beste studentenfluit is Yamaha S211; daarop kan je jarenlang spelen.