Dwarsfluitles

De lessen worden verzorgd door onze docent Sari Straatsma.

  • Dwarsfluitles vanaf zes jaar, maar mijn oudste leerling ooit was 93 jaar oud; dwarsfluiten is dus iets voor alle leeftijden 😊
  • Traversoles voor de liefhebbers
  • Coaching van de authentieke uitvoeringspraktijk van de muziek uit de 18e eeuw
  • Les op maat: de motivatie en het speelplezier van de leerling staan voorop
  • Gediplomeerde docente die plezier in haar werk heeft
  • Van beginners tot gevorderden, iedereen is welkom
  • Mogelijkheid tot voorbereiding toelatingsexamen conservatorium
  • Lessen volgen met een strippenkaart? Dat kan!

Hoe wordt er les gegeven?
De motivatie van de leerling is het allerbelangrijkst voor het leerproces. Afgezien van technische oefeningen hoeven de leerlingen niets tegen hun zin te spelen. Alle leerlingen leren anders en de manier van les geven wordt aangepast aan de leerlingen. Ook de leeftijd van de leerlingen bepaalt de manier van lesgeven; de zeer jonge kinderen leren spelenderwijs. Een goede basistechniek en houding zijn belangrijk, daar heb je nog jaren plezier van. Maar er wordt ook veel gewerkt met muziek en muzikaliteit. Je kunt veel meer dan alleen de juiste noten te spelen!

Welke leermiddelen worden er gebruikt?

  • Op de eerste plaats staat natuurlijk de bladmuziek. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘methodes’ om de techniek te leren en voordrachtstukken om de muziekkennis en –stijlen uit te kunnen breiden.
  • Tegenwoordig is er ook veel bladmuziek waar een cd bij zit; binnen de kortste keren lijkt het alsof je met een heel orkest aan het spelen bent.
  • Je leert ook improviseren en naspelen.

Is notenlezen verplicht?
Notenlezen leer je gaandeweg tijdens de lessen. Dit heb je nodig om bladmuziek te kunnen lezen. Als je absoluut geen noten wilt of kunt leren spelen, pakken we het auditief op.

Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
Op alle niveaus, van beginners tot conservatoriumkandidaten. Je kunt op dwarsfluitles al vanaf 6 jaar, maar Sari heeft ook een 93-jarige leerling gehad. Dwarsfluit is dus iets voor alle leeftijden!

Wordt er met vaste methodes gewerkt?
De leerlingen krijgen de keus uit verschillende fluitmethodes om de techniek te verbeteren. De leerlingen moeten hun methode leuk vinden; dat motiveert om te oefenen. Er zijn hele leuke methodes met cd, die afwisselend en speels zijn. Daarnaast spelen leerlingen liedjes in de stijl die hun het meest aanspreekt, van pop tot klassiek. De leerlingen hoeven niks tegen hun zin te spelen; er is muziek genoeg om de motiverende stijl te kunnen vinden. Er kunnen verschillende boeken naast elkaar worden gebruikt.

Op welke dagen wordt er lesgegeven?
Lessen worden op woensdag gegeven.

Hoe kan ik kennismaken?
Je bent van harte welkom om te komen kijken en luisteren tijdens een van de lessen. Een gratis proefles kan je nog meer duidelijkheid geven of dwarsfluit iets voor jou is.

Hoe kom ik aan een dwarsfluit?
e kunt een dwarsfluit kopen of huren bij een muziekwinkel. Mijn favoriete studentenfluit is de Yamaha S211 od S212; je kunt jarenlang op die fluit spelen. De kleinere leerlingen kunnen ook met een krom kopstuk beginnen en er zijn ook lichtere kinderfluiten voor de allerjongsten. Ik help je graag om de juiste fluit te kiezen.

Traversoles

Hoe wordt er les gegeven?
De lessen worden op maat gegeven; iedereen leert anders en de manier van lesgeven wordt daaraan aangepas. En natuurlijk houden we ook rekening met het gewenste repertoire.

Welke leermiddelen worden er gebruikt?
Vooral bladmuziek, het liefst de facsimiles van de uitgaves uit de 18e eeuw. En de oude bronnen, muziekboeken uit die tijd komen ook aan bod. Je leert hoe je een stuk kunt versieren en hoe je een cadenza kunt verzinnen. Verder doen we klankoefeningen, indien nodig, voor een mooie toon.

Is notenlezen verplicht??
Wil je traverso leren spelen terwijl je nog nooit een instrument hebt gespeeld? Dat kan. Dan leer je notenlezen gaandeweg tijdens de lessen, maar dan beginnen we met simpele liedjes. Dit heb je nodig om bladmuziek te kunnen lezen. De gevorderde traversostudenten, en leerlingen die al noten kunnen lezen, leren ook de Franse vioolsleutel naast de G-sleutel te lezen.

Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
Van beginners tot gevorderden. De echte traverso vereist wel grotere handen, maar voor kinderen bestaat er een kinderfluit in F.

Wordt er met vaste methodes gewerkt?
Nee, wél met een basisrepertoire als je wat verder bent. Ben je een echte beginner? Dan bepaal ik samen met jou het lesmateriaal op maat, afhankelijk van je niveau en leeftijd.

Op welke dagen wordt er lesgegeven?
Op woensdag.

Hoe kan ik kennismaken?
Een gratis proefles kan je nog meer duidelijkheid geven of de traverso ook iets voor jou is.

Hoe kom ik aan een traverso?
De traverso kiezen we samen op de basis van je gewenste repertoire. Een goede traverso geeft de mogelijkheid tot het uitdrukken van alle subtiele klankkleuren. Afhankelijk van je budget, en gewenste fluit, kan je kiezen tussen studenten- of concerttraverso. Een plastic traverso of Palanca raad ik af. Ik help je graag om een goed instrument en de juiste bouwer te kiezen.

Zie ook: www.saristraatsma.nl