Pianoles

De pianolessen worden verzorgd door onze docent Jozua Dieleman.

  • Professionele begeleiding in pop, rock, jazz en andere stijlen binnen de lichte muziek.
  • Les op maat: de motivatie en het speelplezier van de leerling staan voorop.
  • Van jong tot oud, van beginners tot gevorderden, iedereen is welkom.
  • Mogelijkheid tot voorbereiding toelatingsexamen conservatorium afdeling jazz.

Hoe wordt er les gegeven?
De motivatie van de leerling is het allerbelangrijkst voor het leerproces. Afgezien van technische oefeningen hoeven leerlingen niets tegen hun zin te spelen. De docent kan de leerling bepaalde muziek leren waarderen door er regelmatig naar te laten luisteren, maar muziek opdringen werkt niet.
Met kinderen tot 13 jaar werken we doorgaans een standaardprogramma af waarbij alle stijlen aan bod komen. Vanaf het 13 jaar ontwikkeld zich vaak een duidelijk smaak. Dit is het moment dat ‘’op maat’’ lesgeven meestal goed werkt, d.w.z. pop, blues of jazzimprovisatie, afhankelijk van de interesse van de leerling wordt het lesprogramma bepaald.

Welke leermiddelen worden er gebruikt?

  • Bladmuziek – Er is veel mooie bladmuziek voor piano voorhanden en vooral klassieke muziek is natuurlijk genoteerde muziek. Een belangrijk aspect van het pianospelen is de coördinatie van beide handen.Voor de technische ontwikkeling hiervan is meestal bladmuziek onontbeerlijk.
  • Leadsheets (een genoteerde melodie met akkoordsymbolen)/akkoordenschema’s. Deze worden als leidraad gebruikt voor improvisatie.
  • Luistercd’s – Dit zijn cd’s om de auditieve vaardigheden van de leerling te ontwikkelen. Op het gehoor naspelen is een middel om improvisatie te stimuleren.
  • Meespeeltracks – Deze zijn erg nuttig om de timing te oefenen en bieden een leuke omlijsting voor improvisatie. Bovendien is het heerlijk spelen op een lekkere groove.

Is notenlezen verplicht?
Noten lezen is niet verplicht bij leerlingen die in staat zijn puur auditief hun pianospel te ontwikkelen, zeer creatief zijn en makkelijk leren improviseren en beschikken over een natuurlijke beheersing van het instrument. Dit komt echter niet zo vaak voor.

Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
Alle niveau’s tot aan toelating conservatorium.

Wordt er met vaste methodes gewerkt?
Alleen bij jongere kinderen die met plezier uit een methode werken gebruiken we naast ander lesmateriaal “Toets & Spel” en “Spelen met Akkoorden”. Deze methoden zijn praktisch vanwege de degelijke technische opbouw. Niet alle kinderen kun je hier mee motiveren. Voor hen bewandelen we andere paden maar we zorgen wel voor de geleidelijke technische progressie.

Op welke dagen wordt er lesgegeven?
Lessen worden op donderdag gegeven.

Hoe kan ik kennismaken?
Leerlingen kunnen één kosteloze proefles volgen en bellen voor een afspraak.